Yumurta kaç sene saklanabilir ?

Fercan

Global Mod
Global Mod
Yumurtanın Sırrı: Bir Aile, Bir Mutfak ve Bir Yumurta

Günlerden bir gün, mutfağımızın en köşesinde, çok yıllardır açılmamış bir yumurta kutusu vardı. O kutu, tıpkı zamanla eskimiş bir aşk mektubu gibi yılların tozunu taşıyor, bir kenarda öylece bekliyordu. Evin mutfağında, her şeyin düzenli olduğu, her zaman taze olan yiyeceklerin yer aldığı bir ortamda, bir şeyin bozulmadan yıllarca durması, nasıl olabilirdi? Nasıl olabilirdi ki? İşte, bu soru da bizim hikâyemize konu olan başlıca meseleydi.

Açılmamış Bir Kutunun Gizemi

Her sabah kahvaltıya, her öğlen yemeğine koştururken, o kutuyu ne kadar dikkate almadığımı hatırlıyorum. Evet, hayat her zaman bir koşturmaca. Taze bir ekmek almak, çocukların okulunu düşünmek, akşam yemeği için ne pişireceğine karar vermek... Ama bir gün, tam da olağan bir sabah, sabahın erken saatlerinde mutfakta yaptığım kahvaltı hazırlıklarının arasında, o kutuyu fark ettim.

Açmadım, sadece bakıp geçtim. Ama içimden bir şeyler bana, "Bir bak, bir öğren" diyordu. Belki de insan bazen hayatın hızlı temposunda, derinlemesine düşünmeye fırsat bulamadığı için böyle garip hislere kapılır, kim bilir?

İçimden bu kadar derin bir merak uyanmışken, kutunun kapağını açtım. Gözlerim bir an irkilse de, kutunun içinde saklı olan şey bambaşkaydı. Bir yumurta... Eskimiş, fakat o kadar da garip olmayan bir yumurta. Ne bir küf, ne de çürümüşlük. Peki, bu yumurta ne kadar dayanmış olabilir? Duygusal bir merakla, içinde bulunduğum yaşanmışlıkla karışık bir şekilde, bir soruya daha takıldım: Yumurta ne kadar saklanabilir?

Kadın ve Erkek Bakış Açısı

İlk başta bu düşünceyi eşimle paylaşmak istedim. İkimiz de farklı bakış açılarına sahibiz, bunu gayet iyi biliyoruz. Eşim, genellikle çözüm odaklı bir insan. O, her zaman bir problemi çözmeye odaklanır, bir yol bulur, ne olursa olsun çözüm üretir. Bu sefer de tam böyle oldu. Gözlüğünü takarak mutfağa girdi ve hemen yumurtayı eline aldı. Hızla inceledi, sanırım içinde bir şeyler hesaplıyordu. “Bunu, herhalde birkaç hafta saklayabilirsin” dedi. Birkaç hafta, dedim içimden. Kısacık bir süreydi. Gülümseyerek, karışık duygular içinde onun çözüm odaklı yaklaşımını kabul ettim. Yani, bir şeyin bozulmadan uzun süre durması, onun takviminde, hep kısa süreli bir olguydu.

Ama sonra ben, olayın diğer tarafına geçtim. Kadın olarak, bazen her şeyin hesaplanamayacak kadar duygusal yanlarını görme eğilimim var. “Bu yumurta sadece bir yiyecek değil,” dedim. “Bu, yılların anılarını taşıyan, bazen bir evin sıcaklığını hissettiren bir şey. Bunu bozulmamış haliyle, bir kutuda görmek, bana zamanın geçişiyle ilgili garip bir duyguyu hatırlatıyor.”

Eşim, bir an duraksadı. Anlaşılan, benim empatik ve ilişkilere dayalı yaklaşımım, onun stratejik bakış açısından biraz uzak kalıyordu.

Yumurtanın Beklediği Zaman

Yumurta, mutfakta yıllarca beklemişti, tıpkı bir anının beklediği gibi. Zamanın içerisinde kaybolmuş, hiç bozulmadan bekleyebilmişti. Fakat, elbette, günün sonunda o da bir gün bozulacaktı. Bir yandan zamanın ne kadar güçlü olduğunu, her şeyin geçici olduğunu hatırlatıyordu. Ama diğer yandan, yumurtanın bozulmadan yıllarca kalabilmesi, ona dair umut, sabır ve beklemekle ilgili bir şeyler söyleyebilirdi. Onun içindekiler, kim bilir, ne kadar çok anıyı taşıyor ve zamanla şekil alıyordu.

İşte bu noktada, eşim de bana katılmaya başlamıştı. Bazen sadece bir şeyin varlığını kabul etmek, onun ne kadar uzun süre dayandığını anlamak, bazen de duygusal bir anlam taşırdı.

Bana göre, yumurtanın bir noktada bozulması, hem zamanın hem de hayatın geçiciliğini hatırlatıyordu. Bunu fark ettiğimizde, zamanın ne kadar değerli olduğunu ve bir şeyin dayanma kapasitesinin sadece ne kadar zaman geçerse geçsin, bizzat bizimle ilişkili olduğunu gördük. Yani, bir nesnenin ömrü, tıpkı bir ilişkinin ya da bir anının uzunluğu gibi, bizim ona nasıl yaklaştığımıza, ona ne kadar değer verdiğimize bağlıydı.

Yorumlarınızı Bekliyorum

Bu yazı, belki de sadece bir yumurtanın saklanma süresiyle ilgili değil. Onun üzerinden, zamanın içinde kaybolan ya da sabırla bekleyen şeylerle ilgili bir düşünceye dönüştü. Sizlerin de bu konuda ne düşündüğünü merak ediyorum. Yumurta gibi uzun süre saklanabilen bir şey, belki de ilişkilerde ya da anılarda da öyle değil mi? Ne kadar dayanabiliriz, ne kadar süre beklersiniz?

Forumdaşlar, bu konuyu tartışmaya açıyorum. Hem erkeklerin pratik çözüm odaklı yaklaşımını hem de kadınların duygusal ve empatik bakış açısını birleştirecek yorumlarınızı bekliyorum.