“Yasanın tam hükmü bu mu Bayan Faeser?”

oburefe

Member
Açıkça söylemek gerekirse morluklar, sıyrıklar ve ısırık yaraları, kırık kollar ve parmaklar: Yüzüne yumruk yemek artık Alman kliniklerindeki birçok doktor ve hemşire için günlük yaşamın bir parçası. Sadece bir ay önce Hessen'deki bir klinikte bir çalışan tatar yayı ile vuruldu. 50 yaşındaki adam o kadar ağır yaralandı ki, meslektaşlarının acil tıbbi müdahalesine rağmen olay yerinde hayatını kaybetti.

Sağlık personeline ve acil servislere yönelik şiddet konusu çok nadiren kamuoyuna duyuruluyor çünkü sıklıkla önemsizleştiriliyor, açıklanıyor veya sessiz kalıyor. “Sonuçta bu sizin işiniz!” diyorlar ya da: “Polisler bazen daha iyisini hak etmiyor; Hastalar hasta ve buna engel olamıyorlar; Bunun hakkında konuşan herkes bu endüstrilerdeki vasıflı işçi eksikliğini daha da artırıyor çünkü daha da az insan orada çalışmak istiyor.”

Geçen yılın Ocak ayında, Sana Lichtenberg Kliniği'ndeki yılbaşı gecesi bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen bir Haber yayınlandı. Üç genç adamın agresif ve tamamen çekinmeden bir doktorun yüzüne vurduğunu ve bir hemşireyi bayılttığını gösteriyor. Sebebi: Tedaviyi beklemekten bıkmışlardı. Büyük bir öfke oluştu ve medyada her yere yansıdı. Her zaman olduğu gibi öfke uzun sürmedi; olay hızla unutuldu, ta ki bugüne kadar.

Bir yıldan biraz fazla bir süre sonra, 21 ve 26 yaşındaki üç kardeşten ikisi nihayet mahkemeye çıkmak zorunda kaldı. Mahkeme sözcüsüne göre, üçüncü erkek kardeş (17) hakkındaki dava, onun şu anda nerede kaldığının bilinmemesi nedeniyle geçici olarak durduruldu. Nancy Faeser'in tekrar tekrar yaydığı yasanın tam ciddiyeti bu mu? Bana göre bu tür şiddet uygulayan suçlular, saklanma fırsatı verilmeden derhal cezalandırılmalıdır. Bunun dışındaki her şey kabul edilemez ve her zaman olduğu gibi siyasetimizin boş konuşmasıdır.

Gerçek şu ki: Kliniklerde şiddet ciddi oranda artıyor. Dortmund'daki bir klinik artık görünüşe göre bakım personelini vücut kameralarıyla donatmaktan başka seçeneği kalmadığı bir noktaya ulaştı.

Yardım istemek için hastaneye gelen, 911'i arayan, sonra da kendilerini kurtarması gereken personeli döven bu insanlar nasıl insanlar? Hayatım boyunca kafalarından neler geçtiğini açıklayamam. Tek bildiğim, Haberdaki gibi durumların münferit vakalar olmadığı ve neredeyse her hemşirenin bu durumla ilgilenebileceği.

Meslektaşlarımın boğulduğunu gördüm

Şiddetle ilk karşılaşmam eğitimimin sonunda yine bir kurtarma merkezinde oldu: Orta yaşlı bir adam sırt ağrısıyla yanımıza geldi ve yarım saat bekledikten sonra huzursuzlaştı ve kısa süre sonra saldırganlaştı. Çöp kutularını tekmeledi, yumruklarıyla duvarlara vurdu, çığlık attı ve küfretti. Onu evden çıkarmaya çalıştığımızda daha da sesini yükseltip bizi itmeye başladı. İşten sonra beni pusuya düşürmekle tehdit etti: “O zaman ne olacağını göreceksiniz.” Aynı acil serviste bir meslektaşım bıçaklandı ve haftalarca yoğun bakımda kaldı.

Kaç kez acil serviste hastalar tarafından çizildiğim, ısırıldığım veya üzerime tükürüldüğüm için oturduğumu artık sayamıyorum; her seferinde hepatit veya HIV kaptığım korkusuyla. Hastanın yüzlerine darağacıyla vurduğu için meslektaşlarımın boğulduğuna, kol ve parmaklarının kırıldığına ya da başlarında kanlar içinde sendeleyerek odadan çıktıklarına tanık oldum.

Benjamin Pritzkuleit

Kişiye

Ricardo Lange, 43, Berlin-Hellersdorf'ta büyüdü. Saldırılara karşı kendini gösterebilmek için dövüş sanatları ve vücut geliştirme ile uğraştı. Yoğun bakım hemşiresi olarak eğitim görmeden ve bu mesleğe olan tutkusunu bulmadan önce fitness eğitmeni olarak ve polis için çalıştı.

Protestan Hastanesinde Kraliçe Elisabeth Herzberge
Lange bu yıldan beri yoğun bakım hemşiresi olarak çalışıyor. Daha önce çeşitli kliniklerde geçici bir iş bulma kurumunda çalışıyordu. 2022'de hemşirelik kriziyle ilgili bir kitap yayınladı: “Yoğun: Acil durum günlük yaşamda olduğunda – acil çağrı” (dtv). Ricardo Lange, Berliner Zeitung'un köşe yazarıdır.

Bunlar aşırı, olağandışı durumlardır. Ancak hemen her vardiyada yanımızda olanların da göz ardı edilmemesi gerekiyor: Özellikle kadın meslektaşlarımıza yönelik hakaretler, tehditler, tükürme ve çimdiklemeler, ısırmalar, cinsel saldırılar, fiziksel şiddet. Bu aynı zamanda bize yönelik şiddettir ve kabul edilemez.

Sana Kliniği'ndeki Yeni Yıl Arifesi duruşmasının, sözlerin ardından eylemlerin geldiğine dair açık bir sinyal göndereceğini umuyorum. Kapsamlı güvenlik kavramlarına, güvenlik personeline, çatışma eğitimine ve yaşadığımız travmayla baş etme konusunda desteğe sahip olmamızı isterim, çünkü bizim de korunma, fiziksel ve zihinsel bütünlük ve asgari düzeyde onur hakkımız var.

Ağır cezalar öngören kanunlar olmalı. Ancak aynı zamanda derhal harekete geçen ve tüm cezaları uygulayan bir adalet sisteminin de olması gerekiyor. Hastane bir şifa yeridir ve bu nedenle özellikle korunmaya değer bir yerdir. Kiliseye gidip rahibin yüzüne tüküremezsin.