“Yapmak istediğim tek şey bu mu?” Bir bürokrat nasıl dövme sanatçısı oldu?

Arda

Global Mod
Global Mod
Müşterileri arasında, Sergei'nin cildindeki tasarımları yakalamasına güvenen Kabah üyesi Apio Quijano gibi tanınmış kişiler de var. “Dövmenin ardındaki sanatı takdir eden bir müşteri, bu da onunla çalışmayı bir zevk haline getiriyor” diyor.

Sergei'nin tarzı gerçekçilik ve gri tonlara odaklanma ile karakterize ediliyor, ancak projeye bağlı olarak ara sıra canlı renkler de kullanıyor. “Hayatın gri, ölümün daha renkli olduğu yaşam ve ölüm kavramlarını keşfetmeyi gerçekten seviyorum. Bu hem dövmelerimde hem de resimlerimde yakalamaya çalıştığım bir ikilem” diye açıklıyor.

Sergei, dövme yapmanın yanı sıra Avrupa ve Asya'daki galerilerde de eserler sergiledi. Yılda yalnızca bir veya iki parça üretmesine rağmen çalışmaları sanat ortamında büyük beğeni topladı. “Bu, bir sanatçı olarak kendimi geliştirmenin ve dövme yapmanın ötesini keşfetmenin bir yolu. “Farklı teknikleri ve konseptleri denemeyi seviyorum” diyor.

Ayrıca sık sık fedakar etkinliklere katılıyor veya sosyal amaçlar için hem dövmeleri hem de sanatı bağışlıyor. Geçtiğimiz günlerde Funeral Pet tarafından düzenlenen bir müzayedeye katıldı; tablolarından biri 8.000 pesoya satıldı ve toplanan para, zor durumdaki hayvanları kurtaran bir kuruluş olan Albergue San Cristóbal'a bağışlandı. “Kedilerin büyük bir hayranıyım ve bana bu amaç için bir çalışma yapmamı teklif ettiklerinde tereddüt etmedim. Bu hoşuma gittiği için yaptığım bir şey, tanınma aradığım için değil” diyor.

Sergei kedi resmini günlük işleriyle dönüşümlü olarak yaklaşık 20 günde yaptı.
(Nezaket)
Kültürel dönüşüm

Meksika'daki dövme endüstrisi son yıllarda büyümüştür. UNAM Sosyal Araştırma Enstitüsü'ne (IIS) göre Meksikalıların %32'sinin en az bir dövmesi var. Bu patlama sektörün ekonomik değerine de yansıyor.

Danışmanlık firması Ibis World, 2019 yılında Meksika'da dövme endüstrisinden elde edilen gelirin yıllık 450 milyon doları aştığını bildirdi. Dövme makinelerindeki teknolojik gelişmeler ve artan sosyokültürel kabulün etkisiyle pazar 2023 yılına kadar 1,74 milyar dolarlık bir değere ulaşacak.

Ek olarak, 2007 yılında Mexico City'de Ayrımcılığı Önleme ve Ortadan Kaldırma Yasasının onaylanması, daha kapsayıcı bir ortam oluşturmak amacıyla vücut değişikliklerini seçenlerin korunmasına yardımcı oldu.

Pazarın büyümesi hem arzı hem de talebi çeşitlendirdi. Mevcut trendler arasında küçük boyutlu, hiper gerçekçi dövmeler, canlı renklere sahip neo-geleneksel tasarımlar, dokuz ila 15 ay arası kalıcı olan geçici dövmeler ve hatta teknoloji içeren dövmeler yer alıyor.

Ekonomik açıdan Meksika'da dövmelerin maliyeti farklılık göstermektedir; Dövmenin tasarımına, karmaşıklığına ve konumuna bağlı olarak 700 ila 9.000 peso arasında. Bu değişkenlik, sektörün özellikle yaratıcı sektörde fırsatlar arayan yeni nesiller için önemli bir gelir ve istihdam yaratma kaynağı olmasını sağladı.

Dövmenin arkasındaki sanat

Bir dövme sanatçısı olmak için Sergei, çizim becerilerinde ustalaşmanın önemli olduğunu düşünüyor, ancak ona göre akademik eğitimin ne olduğu, tasarım, antropoloji veya başka bir kariyer olması önemli değil.

“Ne eğitim almış olursanız olun, sağlam çizim becerilerine sahip olmak sizi farklı kılacaktır” diyor. “Her dövmede yaratıcılık ve profesyonellik sağlayarak, benzersiz tasarımlar yaratmanıza ve müşteri isteklerine uyum sağlamanıza yardımcı olan sanatsal yetenektir.”

Sergei, bu sektörde bulduğu özgürlüğe rağmen her şeyin basit olmadığını itiraf ediyor. “En zor şey müşterilerle uğraşmak. Çoğu zaman ne istediklerine dair sabit bir fikirleri vardır ancak tasarımın zamanla ciltlerinde nasıl görüneceğini her zaman anlamazlar. Çok sabırlı olmanız ve onlara dövmenin bir tablo olmadığını, yıllar geçtikçe değişeceğini anlatmanız gerekiyor” diye paylaşıyor.

Sergei için dövme yapmak sadece bir zanaat değil, aynı zamanda özveri, sanatsal beceri ve empati gerektiren bir yaşam biçimi. Bu dünyaya girmek isteyenlere öncelikle çizim becerilerini geliştirmelerini ve giderek daha rekabetçi hale gelen bir pazarla yüzleşmeye istekli olmalarını tavsiye ediyor.

Sergei'nin devlet dairesinde sahip olduğu güvenliğe sahip olmama zorluğuna rağmen genç adam, dövme yapmayı sadece bir iş değil, insanlarla bağlantı kurmanın ve sanatını ifade etmenin bir yolunu bulduğunu söylüyor. “Godin hayatını terk ederek doğru kararı verdiğimi biliyorum. Yaptığım işi seviyorum. Bana hobim için para ödüyorlar ve bu paha biçilemez bir şey” diye bitiriyor bir gülümsemeyle.