Türkçede kanıksama ne demek ?

Yaren

New member
Kanıksama: Bazen Bizi Uzaklaştıran, Bazen Yakınlaştıran Bir His

Herkese merhaba,

Bugün sizlerle çok derin bir anlam taşıyan ve aslında çoğumuzun hayatının içinde olan ama pek de farkında olmadığımız bir kavramı, "kanıksama"yı paylaşmak istiyorum. Hepimizin hayatında bu duyguyu deneyimlediği, zamanla içselleştirdiği ama çoğu zaman adını koyamadığı bir his var. Benim için kanıksama, bir yandan rahatlatıcı bir dokunuş gibi görünse de, diğer yandan kayıplara ve uzaklaşmalara yol açabilen bir tuzak da olabilir. Bu yazıyı, kanıksamanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışan bir hikâye aracılığıyla ele almak istiyorum. Belki de hepimiz bir şekilde bu hikâyeye dokunuruz.

Hikayemiz: Kanıksamanın Gizemi

Bir zamanlar, birbirini çok seven iki insan vardı: Asuman ve Erkan. Onlar, her şeyin mükemmel olduğu, nehir kenarındaki küçük bir köyde birbirlerine her gün biraz daha bağlanan bir çiftti. İlk zamanlar, her anı birlikte geçirmek, her anı yaşamak onlara tarifsiz bir mutluluk veriyordu. Erkan, Asuman’ın gülüşüne bayılıyor, ona her gün yeni bir sürpriz yapıyor, birlikte hayaller kuruyorlardı. Asuman da, Erkan’ın gücünden ve kararlılığından ilham alarak kendini daha güçlü hissediyordu. Her şey yeni, her şey taze ve her şeyin tadı bir başkaydı.

Fakat zamanla, her şeyin tadı değişmeye başladı. Asuman ve Erkan, birbirlerinin yanındayken, bir şeyler eksik olduğunu hissetmeye başladılar. Başlangıçtaki heyecan, yerini alışkanlıklara ve rutinlere bıraktı. Erkan, bir zamanlar heyecanla anlatıp gülerek yaptığı küçük sürprizleri artık yapmıyordu. Asuman ise, her sabah ona tatlı sözler söylemek yerine, daha fazla kayıtsız kalıyordu. Gözlerinde bir parıltı yoktu. Birbirlerinin varlığına alışmışlardı, ama bu alışkanlık onları bir adım daha uzaklaştırıyordu.

Günlerden bir gün, Erkan bir sabah kahvaltısında Asuman’a şöyle dedi:

"Benimle daha fazla vakit geçirmiyor musun, yoksa ben de seni kanıksamaya başladım?"

Asuman, bu soruyu duyar duymaz, içindeki soğukluğu hissetti. Bu, hiç beklemediği bir soruydu ve cevap vermek istemedi. Çünkü her şey bir zamanlar özel olan şey, artık sıradan hale gelmişti. Erkan’la geçirdiği zaman, artık bir zorunluluk gibi geliyordu. Birbirlerine olan sevgilerinin, zamanla bu "kanıksama" yüzünden solup gitmesinden korkuyordu. Ama bir yandan da, sürekli bu soruyu düşünmek, acı veriyordu. Acaba, gerçekten bir şeyler kaybolmuş muydu, yoksa sadece alışkanlıklarının getirdiği bir rutine mi düşmüşlerdi?

Erkekler Çözüm Ararken: Strateji ve İrade

Erkan, genellikle her sorunu mantıkla çözmeye çalışan bir adamdı. Kanıksamanın yarattığı boşluğu doldurmak için, bir plan yapmak gerektiğini düşünüyordu. "Bir şeyler yapmalıyız, yoksa birbirimizden uzaklaşacağız," diye düşündü. Onun için çözüm belliydi: Bir değişiklik yapmalı, heyecanı geri getirmeliydi. Erkan, işine odaklanarak, her gün Asuman’a ne yapacağını planlamaya başladı. Ona sürprizler hazırlamaya, birlikte daha fazla zaman geçirmeye karar verdi. Sonuçta, bir stratejiyle, ilişkilerini eski haline döndürebileceğine inanıyordu.

Ama çözüm her zaman mantıklı ve analitik değil, değil mi? Bazen, kalp gözlüğüyle bakmak gerekir.

Kadınlar ve Empati: İlişkisel Yaklaşım

Asuman ise, bu durum karşısında daha farklı bir yoldan ilerliyordu. O, ilişkilerini duygusal ve empatik bir bakış açısıyla çözmeye çalışıyordu. Kanıksamanın, sadece bir alışkanlık haline gelmekle kalmadığını, aynı zamanda duygusal bağların zayıflamasıyla ilgili olduğunu fark etti. Erkan’ın çabalarına karşılık, o yalnızca ruhunda bir şeylerin eksik olduğunu hissediyordu. Erkan’ın ona yönelik stratejik hamleleri, bir yandan duygusal bir bağlantı kurmalarına engel oluyordu. Asuman, yalnızca dışsal değişikliklerin değil, içsel bir dönüşümün de gerektiğini hissediyordu.

Asuman, duygularını dile getirdiği bir akşam, "Erkan, belki de bu rutinden çıkarak, içtenlikle birbirimize daha çok vakit ayırmalıyız. Duygusal olarak birbirimizi daha fazla anlamaya çalışmalıyız. Bazen, basit bir dokunuş ya da içten bir konuşma, her şeyi değiştirebilir," dedi. O, Erkan’ın çözüm odaklı yaklaşımından çok, birlikte daha fazla zaman geçirerek, birbirlerini yeniden keşfetmeleri gerektiğini savunuyordu. Kanıksamanın, yalnızca bir alışkanlık değil, derin bir bağın kaybolması anlamına geldiğini düşündü.

Hikayenin Sonu: Değişim ve Yeniden Bağlanma

Bir süre sonra, Asuman ve Erkan, hayatlarındaki bu duygusal boşluğu doldurmak için birbirlerine odaklandılar. Erkan, Asuman’a sürprizler yapmayı bıraktı; bunun yerine, onunla birlikte vakit geçirmeye, duygusal olarak birbirlerine daha yakın olmaya başladılar. Asuman ise, Erkan’ın çabalarını anlamaya çalışarak, ona daha çok içtenlikle yaklaşmaya başladı. Zamanla, eski heyecan geri gelmeye başladı, ama bu sefer bir farklılık vardı. Asuman ve Erkan, birbirlerini sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak da yeniden keşfetmişlerdi.

Kanıksama, bazen bir ilişkideki sıcaklığı kaybettirebilir, ama doğru yaklaşımla, onu yeniden yakalamak mümkündür. Bu hikâyede olduğu gibi, sadece dışsal değil, içsel değişimler de gerekli. Bazen çözüm, sadece bir stratejiden veya mantıklı bir planlamadan ibaret değildir. Kalbin derinliklerinden gelen bir anlayış ve empati de önemlidir.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Şimdi forumdaşlar, sizlerin bu konuda nasıl bir deneyimi olduğunu merak ediyorum. Kanıksama, bir ilişkinin sonu mu, yoksa sadece bir dönüm noktası mı? Sizce erkekler bu konuda çözüm odaklı yaklaşırken, kadınlar daha çok duygusal bağları mı ön planda tutuyor? Yorumlarınızı paylaşarak bu hikâyeye nasıl bağlanabileceğimizi keşfetmek isterim.