Şekersiz sakızlarda, şekeri azaltılmış tatlılarda ve hamur işlerinde, soslarda, hatta besin takviyelerinde bile bulunabilir. Ve kalp krizine veya felce neden olabilir. Bu, Charité'deki Alman Kalp Merkezi'nden Berlinli kardiyolog Marco Witkowski tarafından yürütülen bir çalışmanın sonucudur: Maddeye ksilitol adı verilir, ayrıca ksilitol ve huş şekeri olarak da bilinir.
Gıda endüstrisi sıklıkla ksilitol kullanır çünkü diğer tatlandırıcılar gibi ağızda tat bırakmadan ürünlerin dokusunu, nemini ve raf ömrünü artırır. Reklamlarda ve ürünlerde ksilitol genellikle “doğal tatlandırıcı” olarak lanse edilir çünkü meyve ve sebzelerde de küçük miktarlarda bulunur ve vücut tarafından üretilebilir.
Günaydın Berlin
Bülten
Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.
Avrupa Birliği'nde ksilitol “Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilen” olarak sınıflandırılır ve genellikle zararsızdır. Yapılan araştırmalara göre ksilitolün çürük önleyici etkiye sahip olduğu söylenmektedir. Bu nedenle, tatlandırıcı sadece şeker yerine kullanılan bir madde olarak değil aynı zamanda diş çürümesine karşı ek bir madde olarak, örneğin diş macunu, pastil veya sakız katkı maddesi olarak da pazarlanmaktadır.
Kılavuzlar bunu obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıktan muzdarip kişiler için bile tavsiye ediyor. Ancak mevcut araştırmaya göre durum tam tersi. Bunu belirlemek için Witkowski'nin araştırma ekibi ilk olarak kardiyovasküler sorunları olan toplam 3.300'den fazla hastadan kan örnekleri aldı. Bunlar daha sonra üç yıllık bir süre boyunca gözlemlendi. Sonuç: Kanlarında yüksek konsantrasyonda ksilitol bulunan kişilerin felç geçirme, kalp krizi geçirme ve hatta kalple ilgili olaylardan ölme olasılıkları daha yüksekti.
Laboratuvar testlerinin yanı sıra sağlıklı gönüllülerle yapılan testlerde, ksilitolün kan trombositlerinin reaktivitesini arttırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşumunu teşvik ettiği ve dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riskini artırabildiği gösterilmiştir. Alman Kalp Merkezi'nin ana sayfasında “Özellikle, kandaki ksilitol seviyeleri yükseldiğinde ciddi kalp krizi riskinin yüzde 57 arttığı tespit edildi” deniyor.
Çalışma, Witkowski'nin birkaç yıl boyunca ksilitol tüketimini ve ilişkili kardiyovasküler hastalık riskini araştırdığı Ohio, ABD'deki Cleveland Kliniğinde gerçekleştirildi. Doktor, Charité Benjamin Franklin Kampüsü'ndeki Kardiyoloji, Anjiyoloji ve Yoğun Bakım Tıbbı Kliniğinde çalışmaktadır.
Ksilitol endüstriyel olarak üretilir ve nispeten pahalıdır.
Ksilitol, şeker ikamelerinin büyük grubuna aittir. Bunlar, yapı olarak geleneksel şekere çok benzeyen, ancak farklı şekilde metabolize edilen ve daha az kaloriye sahip olan şeker alkolleridir. Huş şekeri adı kökenine inanmaktadır. Çünkü ksilitol yalnızca huş ağacından elde edilmiyor. Endüstriyel olarak ağaç kauçuğu ve diğer sert ağaçlardan veya tarımsal artıklardan elde edilir. 200 santigrat dereceye kadar sıcaklıklarda ve sülfürik asit ve kostik soda kullanıldığında ksiloz açığa çıkar. Yüksek basınç ksilitol oluşturur. Endüstriyel üretim nispeten karmaşık olduğundan ksilitol nispeten pahalıdır.
Avantajı, bu ikame maddenin doğal şekere benzer şekilde tatlandırılmasıdır. Ancak ksilitol, mentol gibi dil üzerinde serinletici bir etkiye neden olur. Bunun nedeni, ksilitolün tükürükte çözünmesi ve ortamdaki ısıyı uzaklaştırmasıdır. Uzmanlar endotermik çözelti ısısından bahsediyor ve bu da ağız boşluğunda soğuk olarak algılanıyor.
Ksilitol bir gıda katkı maddesi olarak kabul edilir. Bu nedenle onu içeren ürünlerin ambalajları üzerinde açıkça işaretlenmesi gerekir. Her durumda, ksilitol, içerik listesinde E967 olarak veya ksilitol veya huş şekeri adı altında bulunur. Eğer ürün yüzde ondan fazla huş şekeri içeriyorsa, ambalajın üzerinde “Fazla tüketildiğinde müshil etkisi gösterebilir” ifadesinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.
BLZ bilet mağazasından öneriler:
Gıda endüstrisi sıklıkla ksilitol kullanır çünkü diğer tatlandırıcılar gibi ağızda tat bırakmadan ürünlerin dokusunu, nemini ve raf ömrünü artırır. Reklamlarda ve ürünlerde ksilitol genellikle “doğal tatlandırıcı” olarak lanse edilir çünkü meyve ve sebzelerde de küçük miktarlarda bulunur ve vücut tarafından üretilebilir.
Günaydın Berlin
Bülten
Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.
Avrupa Birliği'nde ksilitol “Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilen” olarak sınıflandırılır ve genellikle zararsızdır. Yapılan araştırmalara göre ksilitolün çürük önleyici etkiye sahip olduğu söylenmektedir. Bu nedenle, tatlandırıcı sadece şeker yerine kullanılan bir madde olarak değil aynı zamanda diş çürümesine karşı ek bir madde olarak, örneğin diş macunu, pastil veya sakız katkı maddesi olarak da pazarlanmaktadır.
Kılavuzlar bunu obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıktan muzdarip kişiler için bile tavsiye ediyor. Ancak mevcut araştırmaya göre durum tam tersi. Bunu belirlemek için Witkowski'nin araştırma ekibi ilk olarak kardiyovasküler sorunları olan toplam 3.300'den fazla hastadan kan örnekleri aldı. Bunlar daha sonra üç yıllık bir süre boyunca gözlemlendi. Sonuç: Kanlarında yüksek konsantrasyonda ksilitol bulunan kişilerin felç geçirme, kalp krizi geçirme ve hatta kalple ilgili olaylardan ölme olasılıkları daha yüksekti.
Laboratuvar testlerinin yanı sıra sağlıklı gönüllülerle yapılan testlerde, ksilitolün kan trombositlerinin reaktivitesini arttırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşumunu teşvik ettiği ve dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riskini artırabildiği gösterilmiştir. Alman Kalp Merkezi'nin ana sayfasında “Özellikle, kandaki ksilitol seviyeleri yükseldiğinde ciddi kalp krizi riskinin yüzde 57 arttığı tespit edildi” deniyor.
Çalışma, Witkowski'nin birkaç yıl boyunca ksilitol tüketimini ve ilişkili kardiyovasküler hastalık riskini araştırdığı Ohio, ABD'deki Cleveland Kliniğinde gerçekleştirildi. Doktor, Charité Benjamin Franklin Kampüsü'ndeki Kardiyoloji, Anjiyoloji ve Yoğun Bakım Tıbbı Kliniğinde çalışmaktadır.
Ksilitol endüstriyel olarak üretilir ve nispeten pahalıdır.
Ksilitol, şeker ikamelerinin büyük grubuna aittir. Bunlar, yapı olarak geleneksel şekere çok benzeyen, ancak farklı şekilde metabolize edilen ve daha az kaloriye sahip olan şeker alkolleridir. Huş şekeri adı kökenine inanmaktadır. Çünkü ksilitol yalnızca huş ağacından elde edilmiyor. Endüstriyel olarak ağaç kauçuğu ve diğer sert ağaçlardan veya tarımsal artıklardan elde edilir. 200 santigrat dereceye kadar sıcaklıklarda ve sülfürik asit ve kostik soda kullanıldığında ksiloz açığa çıkar. Yüksek basınç ksilitol oluşturur. Endüstriyel üretim nispeten karmaşık olduğundan ksilitol nispeten pahalıdır.
Avantajı, bu ikame maddenin doğal şekere benzer şekilde tatlandırılmasıdır. Ancak ksilitol, mentol gibi dil üzerinde serinletici bir etkiye neden olur. Bunun nedeni, ksilitolün tükürükte çözünmesi ve ortamdaki ısıyı uzaklaştırmasıdır. Uzmanlar endotermik çözelti ısısından bahsediyor ve bu da ağız boşluğunda soğuk olarak algılanıyor.
Ksilitol bir gıda katkı maddesi olarak kabul edilir. Bu nedenle onu içeren ürünlerin ambalajları üzerinde açıkça işaretlenmesi gerekir. Her durumda, ksilitol, içerik listesinde E967 olarak veya ksilitol veya huş şekeri adı altında bulunur. Eğer ürün yüzde ondan fazla huş şekeri içeriyorsa, ambalajın üzerinde “Fazla tüketildiğinde müshil etkisi gösterebilir” ifadesinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.
BLZ bilet mağazasından öneriler: