Şirketim yapay zekayı uyguluyor ve işimden korkuyorum, nasıl hazırlanacağım?

Arda

Global Mod
Global Mod
Sürekli eğitim

İşitsel-Görsel Sektörde Yapay Zekanın Etik ve Düzenlenmesi Komitesi Başkanı Enrique Figueroa'nın verdiği başlıca tavsiyeler arasında korkuyu ortadan kaldırmak, meraklı olmak ve eğitim her zaman şirketlerden gelmediği için sürekli eğitime yatırım yapmak yer alıyor. “Yapay zeka bir teknoloji olarak çok hızlı gelişiyor ve bu nedenle çalışanların güncel kalmak için sürekli çaba harcamasını gerektiriyor” diyor.

Coursera, edX ve Udemy gibi çevrimiçi eğitim platformları, yapay zeka ve onun farklı sektörlerdeki uygulamalarına ilişkin özel kurslar sunuyor. Bu platformlar çalışanların iş piyasasında giderek daha fazla talep gören teknik becerileri edinmelerine olanak tanıyor.

Bilgi teknolojisi (BT) sektörü, becerilere olan talebin nasıl değiştiğinin açık bir örneğidir. OCC Mundial'a göre 2024'ün ilk yarısında en çok talep gören işler arasında Java geliştiricileri, teknik destek mühendisleri ve veri analistleri yer alıyor. Bu roller, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni ortaya çıkan alanlarda bilgi gerektirir ve profesyonellerin en son teknolojik trendleri takip etme ihtiyacını ortaya koyar.

Teknik eğitimin yanı sıra sertifikalar da profesyonel profilini geliştirmek isteyenler için önemli bir rol oynamaktadır. Bueso'ya göre “Google, Microsoft veya Meta gibi platformlardan alınan sertifikalar, istihdam edilebilirliği artırmak ve yeni pazar taleplerine uyum sağlamak için hayati önem taşıyor.” Teknoloji şirketleri, kullanıcılarını belirli yapay zeka araçlarının kullanımı konusunda eğitmek ve çalışanların bu bilgiyi çalışma ortamlarında uygulamalarına olanak sağlamak için bu sertifikaları sunuyor.

Figueroa, “Günümüzde İnternet, ücretsiz yapay zeka kurslarına ve kaynaklarına birden fazla platformda erişmemize olanak tanıyor” diyor. Bu erişilebilirlik, teknik geçmişi olmayanlar için bile sürekli öğrenmeyi her zamankinden daha ulaşılabilir hale getiriyor. Bu bağlamda Bueso, yapay zeka konusunda ücretsiz veya düşük maliyetli içerik sunan büyük üniversitelerin ve Google ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin kurslarının araştırılmasını öneriyor.

Şirketler ayrıca iç eğitim fırsatlarının sağlanmasında da önemli bir rol oynamaktadır. PwC anketine göre Meksika'daki çalışanların %70'i, işverenlerinin kendilerine gelecekte faydalı olacak yeni beceriler öğrenme fırsatları sunduğunu söylüyor. Ancak tüm kuruluşlar çalışanlarının gelişimine yeterince yatırım yapmıyor. Bu nedenle, her bireyin inisiyatif alması ve kendi organizasyonu içinde veya dışında eğitim fırsatları araması önemlidir.

Teknik eğitim çok önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Botmaker'ın sözcüsü Natalia Caballero, etkili iletişim ve ekip çalışması gibi sosyal becerilerin de yapay zeka odaklı bir ortamda başarılı olmak isteyenler için gerekli olduğunu açıklıyor. “İşverenlerin verimli bir şekilde işbirliği yapabilen adaylara değer vermesi nedeniyle sosyal becerilerin ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi çok önemlidir” diyor.

Teknik ve sosyal becerileri birleştiren bu kapsamlı yaklaşım, yapay zeka çözümleri uygulayan şirketlerde bile çalışanların rollerinde başarılı olmalarına yardımcı olabilir. Ek olarak, problem çözme becerileri ve uyum sağlama yeteneği, otomasyonun getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için gerekli olacaktır.

Bilgiyi günlük işlerde uygulayın

Yapay zekanın gelişine hazırlanmanın en iyi yollarından biri yeni bilgiyi doğrudan çalışma ortamında uygulamaktır. Bazı şirketlerin resmi yapay zeka programları olmasa da çalışanlar teknolojiyi günlük görevlerinde kullanma fırsatlarını arayabilirler. Yapay zekayı günlük hayatlarına entegre etmek için hem çalışanların hem de işverenlerin birlikte çalışmasının önemine değinen Bueso, “Bu çifte bir sorumluluk” diyor. Örneğin bir çalışan, zamanını yönetmek veya tekrarlanan süreçleri otomatikleştirmek için sanal asistanları kullanabilir ve böylece daha yüksek değerli faaliyetlere odaklanabilir.

Ayrıca Bueso, yapay zekanın şirketlerdeki süreçleri optimize etmek için değerli bir araç olabileceğinin altını çiziyor. “Yapay zekayı etkili bir şekilde benimsemeyi başaran şirketler daha çevik, daha üretken ve daha hızlı olacak” diye belirtiyor. Bu nedenle, yapay zekanın verimliliği artırabileceği alanları tespit edebilen çalışanlar, organizasyonları içinde avantaja sahip olacak.

Daha fazla Meksikalı şirket yapay zekayı benimsedikçe çalışanların dayanıklılık ve uyum sağlama zihniyetini geliştirmesi gerekiyor. Bueso'ya göre, Meksika'daki şirketlerin %55'i halihazırda yapay zekalı çözümler kullanıyor veya geliştiriyor; bu oran, bir önceki yıla göre %39'a kıyasla önemli bir artış.