Ev
Sağlık
Şeker yerine eritritol – sonuçta o kadar sağlıklı değil mi?
Çalışma, tatlandırıcıları artmış kardiyovasküler hastalık riskine bağlar Ancak bilim adamlarına göre, kontrol kohortu eksik.
Almanlar kahvaltıda tatlıyı sever – çoğu şimdi şekeri diğer tatlandırıcılarla değiştiriyor. Eritritolün daha önce karşılaştırmalı olarak özellikle sağlıklı olduğu düşünülüyordu.dpa
Eritritol, özellikle iyi tolere edilen bir şeker ikamesi olarak bilinir ve genellikle enerjisi azaltılmış gıdalarda kalorisiz bir şeker alternatifi olarak kullanılır. Bununla birlikte, Alman katılımıyla yapılan bir araştırma, tatlandırıcı ile artan kardiyovasküler hastalık riski ve artan kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı kuruyor. Sonuçlar Nature Medicine dergisinde yayınlandı.
Bu amaçla, kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan 1157 kişilik bir kohortun kan örnekleri incelenmiştir. Sonuç: Üç yıllık gözlem süresi boyunca miyokard enfarktüsü gibi ciddi bir kardiyovasküler komplikasyonu olanlarda, özellikle şeker dahil olmak üzere bazı sözde şeker alkollerinin (polyoller) konsantrasyonlarının arttığını buldular. yerine eritritol.
Sonuçlar, kardiyovasküler hastalık prevalansının yüksek olduğu ve tip 2 diyabet ve obezite dahil olmak üzere risk faktörlerinin bulunduğu ek deneklerle iki doğrulama kohortunun daha ileri analizinde doğrulandı. Bir grup ABD’den geldi ve 2149 kişiyi içeriyor, ikinci grup Almanya’dan 833 kişiyi içeriyor. Daha ileri araştırmalar, kana veya trombositlere eritritol eklenmesinin pıhtılaşmayı hızlandırdığını gösterdi.
Son zamanlarda, 30 gram eritritol ile tatlandırılmış bir içecek tüketen sekiz sağlıklı insanla prospektif bir müdahale çalışması yapıldı. Araştırmaya göre, bu içeceğin tatlandırıcı içeriği, piyasada bulunan yapay olarak tatlandırılmış bir içecek kutusu veya 500 mililitre diyet dondurma ile karşılaştırılabilir. Bu içeceğin tüketilmesi, iki günlük bir süre boyunca kandaki eritritol seviyesini o kadar artırdı ki, araştırmacılara göre, daha önce trombosit aktivitesinde değişiklik olduğuna dair önemli kanıtların gözlemlendiği eşiğin çok üzerindeydi.
Eritritol vücudun kendisi tarafından az miktarda üretilmesine ve meyveler ve fermente gıdalar gibi doğal gıdalarda bulunmasına rağmen, katkı maddesi olarak kabul edilir ve bu nedenle Avrupa’da onay gerektirir. Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi ve son olarak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından 2015 yılında yapılan değerlendirmeler, eritritol kullanımıyla ilgili herhangi bir sağlık endişesi ortaya koymamıştı. Yüzde ondan fazla şeker alkolü içeren ürünler söz konusu olduğunda, yalnızca aşırı tüketimin müshil etkisine sahip olabileceği belirtilmelidir. Bu nedenle eritritol, şu anda AB’de onaylanmış sekiz şeker ikamesinden biridir ve herhangi bir miktar kısıtlaması olmaksızın endüstriyel olarak üretilen bazı gıdalara eklenebilir.
Aspartam gibi hem şeker ikameleri hem de tatlandırıcılar gıdalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle önceden sağlık sorunları olan kişiler için şekere daha sağlıklı bir alternatif olarak sıklıkla tavsiye edilirler. Bununla birlikte, etkilerine ilişkin yalnızca birkaç uzun vadeli çalışma vardır. Güvenlik ve zararsızlıklarının değerlendirilmesi, yakın geçmişte olduğu gibi, örneğin bir şeker vergisi yoluyla şekerin azaltılması yoğun bir şekilde tartışılırken önemli bir rol oynamaktadır.
Ancak Almanya’daki çalışma hakkında görüşülen bilim insanları her şeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yeni çalışma bir korelasyon sunuyor, ancak nedensellik yok. Ancak, çalışma “gecikmiş bir teşviktir”. Berlin’deki Charité’deki Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi’nden endokrinolog Stefan Kabisch, tatlandırıcılar gibi hali hazırda onaylanmış gıda katkı maddelerini daha yoğun bir şekilde araştırmak ve saf katkı maddelerine ek olarak hücre modelinde, laboratuvar hayvanları üzerinde ve insan deneklerle yapılan mekanik deneyleri dahil etmek için. gözlemsel veriler. Sağlıklı bir diyetin parçası olan maddelerin alakasız dozlarda net bir şekilde değerlendirilmesi, ancak bu tür karmaşık çalışmaların genel görünümünde mümkündür. Tatlandırıcılar gibi izole edilmiş maddeler için, normalde ilaç geliştirmede yaygın olan, randomize uzun vadeli müdahale çalışmaları da gerçekçi bir şekilde uygulanabilir. Şimdiye kadar müdahale çalışmaları, özellikle şeker alkolleri için son derece nadir olmuştur.
Ancak Kabisch ayrıca şunları da söylüyor: “Şeker ikame maddeleri hakkında uyarıda bulunmak için henüz çok erken. Şekere geri dönmek muhtemelen daha sağlıklı bir yol değil.”
Sağlık
Şeker yerine eritritol – sonuçta o kadar sağlıklı değil mi?
Çalışma, tatlandırıcıları artmış kardiyovasküler hastalık riskine bağlar Ancak bilim adamlarına göre, kontrol kohortu eksik.
Almanlar kahvaltıda tatlıyı sever – çoğu şimdi şekeri diğer tatlandırıcılarla değiştiriyor. Eritritolün daha önce karşılaştırmalı olarak özellikle sağlıklı olduğu düşünülüyordu.dpa
Eritritol, özellikle iyi tolere edilen bir şeker ikamesi olarak bilinir ve genellikle enerjisi azaltılmış gıdalarda kalorisiz bir şeker alternatifi olarak kullanılır. Bununla birlikte, Alman katılımıyla yapılan bir araştırma, tatlandırıcı ile artan kardiyovasküler hastalık riski ve artan kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı kuruyor. Sonuçlar Nature Medicine dergisinde yayınlandı.
Bu amaçla, kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan 1157 kişilik bir kohortun kan örnekleri incelenmiştir. Sonuç: Üç yıllık gözlem süresi boyunca miyokard enfarktüsü gibi ciddi bir kardiyovasküler komplikasyonu olanlarda, özellikle şeker dahil olmak üzere bazı sözde şeker alkollerinin (polyoller) konsantrasyonlarının arttığını buldular. yerine eritritol.
Sonuçlar, kardiyovasküler hastalık prevalansının yüksek olduğu ve tip 2 diyabet ve obezite dahil olmak üzere risk faktörlerinin bulunduğu ek deneklerle iki doğrulama kohortunun daha ileri analizinde doğrulandı. Bir grup ABD’den geldi ve 2149 kişiyi içeriyor, ikinci grup Almanya’dan 833 kişiyi içeriyor. Daha ileri araştırmalar, kana veya trombositlere eritritol eklenmesinin pıhtılaşmayı hızlandırdığını gösterdi.
Son zamanlarda, 30 gram eritritol ile tatlandırılmış bir içecek tüketen sekiz sağlıklı insanla prospektif bir müdahale çalışması yapıldı. Araştırmaya göre, bu içeceğin tatlandırıcı içeriği, piyasada bulunan yapay olarak tatlandırılmış bir içecek kutusu veya 500 mililitre diyet dondurma ile karşılaştırılabilir. Bu içeceğin tüketilmesi, iki günlük bir süre boyunca kandaki eritritol seviyesini o kadar artırdı ki, araştırmacılara göre, daha önce trombosit aktivitesinde değişiklik olduğuna dair önemli kanıtların gözlemlendiği eşiğin çok üzerindeydi.
Eritritol vücudun kendisi tarafından az miktarda üretilmesine ve meyveler ve fermente gıdalar gibi doğal gıdalarda bulunmasına rağmen, katkı maddesi olarak kabul edilir ve bu nedenle Avrupa’da onay gerektirir. Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi ve son olarak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından 2015 yılında yapılan değerlendirmeler, eritritol kullanımıyla ilgili herhangi bir sağlık endişesi ortaya koymamıştı. Yüzde ondan fazla şeker alkolü içeren ürünler söz konusu olduğunda, yalnızca aşırı tüketimin müshil etkisine sahip olabileceği belirtilmelidir. Bu nedenle eritritol, şu anda AB’de onaylanmış sekiz şeker ikamesinden biridir ve herhangi bir miktar kısıtlaması olmaksızın endüstriyel olarak üretilen bazı gıdalara eklenebilir.
Aspartam gibi hem şeker ikameleri hem de tatlandırıcılar gıdalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle önceden sağlık sorunları olan kişiler için şekere daha sağlıklı bir alternatif olarak sıklıkla tavsiye edilirler. Bununla birlikte, etkilerine ilişkin yalnızca birkaç uzun vadeli çalışma vardır. Güvenlik ve zararsızlıklarının değerlendirilmesi, yakın geçmişte olduğu gibi, örneğin bir şeker vergisi yoluyla şekerin azaltılması yoğun bir şekilde tartışılırken önemli bir rol oynamaktadır.
Ancak Almanya’daki çalışma hakkında görüşülen bilim insanları her şeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yeni çalışma bir korelasyon sunuyor, ancak nedensellik yok. Ancak, çalışma “gecikmiş bir teşviktir”. Berlin’deki Charité’deki Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi’nden endokrinolog Stefan Kabisch, tatlandırıcılar gibi hali hazırda onaylanmış gıda katkı maddelerini daha yoğun bir şekilde araştırmak ve saf katkı maddelerine ek olarak hücre modelinde, laboratuvar hayvanları üzerinde ve insan deneklerle yapılan mekanik deneyleri dahil etmek için. gözlemsel veriler. Sağlıklı bir diyetin parçası olan maddelerin alakasız dozlarda net bir şekilde değerlendirilmesi, ancak bu tür karmaşık çalışmaların genel görünümünde mümkündür. Tatlandırıcılar gibi izole edilmiş maddeler için, normalde ilaç geliştirmede yaygın olan, randomize uzun vadeli müdahale çalışmaları da gerçekçi bir şekilde uygulanabilir. Şimdiye kadar müdahale çalışmaları, özellikle şeker alkolleri için son derece nadir olmuştur.
Ancak Kabisch ayrıca şunları da söylüyor: “Şeker ikame maddeleri hakkında uyarıda bulunmak için henüz çok erken. Şekere geri dönmek muhtemelen daha sağlıklı bir yol değil.”