Rafael Aguirre'nin tavsiyesi

Arda

Global Mod
Global Mod
Meksika'daki müzisyenin güvencesizliği

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Meksika'da bir müzisyen haftada yaklaşık 15 saat çalışarak ayda ortalama 6 bin 980 peso kazanıyor. Bu, sendikadaki düşük ücreti yansıtmanın yanı sıra, aynı zamanda yüksek düzeyde eksik istihdamı da temsil ediyor.

Araştırmacı María del Rocío Olivera'nın “Sanattan Yaşamak: Meksika'daki Profesyonel Müzisyenlerin Sosyal Durumu” adlı kitabında, ülkedeki müzik öğretmenlerinin ifadeleri eğitimdeki eksiklikleri ortaya koyuyor:

“17 yaşında Norveçli, İsveçli veya Alman bir çocuk günde on saat enstrüman ve teori çalışırken, bu öğrenciler kemik arasında bölünüyor, salsa grubunda çalıyor veya çok yönlü bir grupta çalıyor ve bunu bir arada yaşıyorlar. Hafta sonu işiyle ilgilenmek, burada kiraladıkları odanın 500 pesosunu ödeyebilmek için telefona ihtiyacım var” diyor görüşmecilerden biri. Yazar, diğer şeylerin yanı sıra, sendikadaki güvencesizliğin sistematik ve kurumsal olduğu sonucuna varıyor.

Müzikten geçimini sağlayabilir misin?

Sürekli eylem

“Kariyer olarak müzik, diğerleri kadar somut bir şey değil. Örneğin, sporda turnuvalar kazanır ve yükselirsiniz, ya da hukukta derecenizi bitirirsiniz ve hukuk firmaları sizi işe almakla ilgilenir. Müzikte, derecenizi bitirdiğinizde hiçbir şey Kimse size bir sözleşme teklif etmeye gelmiyor; fırsatları kendiniz yaratmalısınız,” diye kabul ediyor Rafael Aguirre.

Malagalı müzisyen, kariyerinde çok şanslı olduğunu belirtiyor ancak bunun “ölü zamanlar”a hazırlıklı olmanın sonucu olduğunu açıklıyor. Mesela pandemi sırasında boş durmadı. Bunun yerine evden kaydedip YouTube'a yüklemek üzere bir dizi müzik seçti.

Böylece sosyal ağlarda ün kazandı ve normal aktiviteler geldiğinde yeni fırsatlar elde edebildi. Sürekli hareket etmek, Rafael için pek çok inişli çıkışlı kariyerinde ilerlemenin bir koşuludur.

Halkla ilişkiler

“Bir sporcunun insanlarla tanışmasına gerek yoktur; turnuvaları kazanır ve sıralamaya girer. Öte yandan bir müzisyenin dışarı çıkıp insanlarla tanışması gerekir. Ne kadar çok insanla tanışırsanız, fırsatların ortaya çıkma olasılığı da o kadar artar. Halkla ilişkiler Bu mesleğin olmazsa olmazıdır” dedi.

Rafael Aguirre ayrıca kendi alanı içindeki ve dışındaki insanlarla etkileşim kurmanın, mümkün olduğunu düşünmediği alanlar kazanmasına yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. Ve bir müzisyen gitarı ne kadar iyi çalarsa çalsın, kendisini sahneye çıkaracak bağlantıları kurmadığı sürece kimsenin onu dinlemeyeceğini garanti ediyor.

Dil öğrenin ve yabancı olun

Diller kapıları açabilir ve yeni fırsatlar sağlayabilir.

“Dört dil konuşuyorum (…) ve bu, örneğin Almanya'da bir toplantıya gittiğinizde size birçok kapı açıyor. Ve 3 veya 10 Alman var ve onlarla konuşup ne olduklarını anlayabilirsiniz. bunu yaparak farklı bir duygusal seviyeye bağlanıyorsunuz ve sonunda bana bir randevu, bir konser verilmesi ve bunu bana verebilecek kişiyle bağlantı kurmam sayesinde geçiniyorum” diye açıklıyor Aguirre.

Ancak bunun yanı sıra, insanın dünyada taşıdığı kültürün, başka ülkelerde aradıkları katma değer olabileceğini de belirtiyor. Ve başarıyı evden uzakta aramayı tavsiye ediyor.

“Ben İspanya'da başka bir İspanyoldum ve bu bana daha fazla önem vermek zorunda değil. Öte yandan, Fas'a veya Güney Kore'ye gittiğimde ve tek İspanyol olduğumda, ülkemin büyükelçisi oluyorum.” Bunun size yabancı ama çok zenginleştirici olabilecek bir kültürel bağlamda ayrıcalıklı bir yer verebileceğine dikkat çekiyor ve açıklıyor.