“Neden bu benim son yazım”

oburefe

Member
Bir buçuk yıl önce öğrenci arkadaşım Siemens ve ben Charité'deki tıbbi çalışmalarımız hakkında köşe yazıları yazmaya başladık. İlk yazımda kariyer seçimimden nasıl şüphe ettiğimi yazmıştım. Tıp dünyasında kendimi tuhaf hissettim. Doktorlar bilmediğim terimleri kullandılar. Kliniklerdeki üslubun neden bu kadar sert olduğunu anlamadım. Pratik yıldan korkuyordum. Doktorlar çalışmalarıma devam etmememi tavsiye etti. Kötü çalışma koşulları nedeniyle.

Kariyer seçimimden dolayı her zamankinden daha mutluyum

Artık pratik yılımın sekiz ayı bitti. Berlin'de üç cerrahi bölüm, bir kardiyoloji bölümü ve iki acil bölümün yanı sıra Buenos Aires'te iki dahiliye koğuşuyla tanıştım. Doktorlara günlük klinik çalışmalarında eşlik ettim ve onlara yardımcı oldum. Ameliyathanede tendonlara tam olarak isim vermediğim için kendimi utandırdım.

Berlin'de pratiğe odaklanan örnek bir kursumuz olmasına rağmen, bugün öğrencilerin teorik temelleri yeterince bilmediklerini duymak zorunda kaldım. Uzun bir yol oldu ve henüz bitmedi. Ancak kariyer seçimimden dolayı her zamankinden daha mutlu olduğumu söyleyebilirim.

Eğitimim sırasında bana ne öğrendiğimi ve nasıl değiştiğimi gösteren şeyler genellikle küçük şeylerdir. Birkaç hafta önce büyükannemi hastanede ziyaret ettiğimde koğuş doktoruyla konuştum. Staj yılımda olduğumu söyledim. Beni bir meslektaşı gibi aradı ve bana büyükanneme nasıl davranıldığını anlattı. Otomatik öncesi duraklamalar, supraventriküler erken atımlar, pulmoner ven izolasyonu. Büyükannem pek anlamadı, ben anladım.

Hastanede çalıştığım her gün tıp dünyasına biraz daha dahil oluyorum. Hem hastalarla hem de doktorlarla uğraşırken dilim değişiyor. Kendimi sık sık evdeki hastalıklardan, hastalardan ve meslektaşlarımdan bahsederken buluyorum. Ve bir buçuk yıl önce bu tıbbi balonun içine dalma konusunda hâlâ endişeli olmama rağmen. Artık bu işin ortasındayım.

Berliner Zeitung'daki köşe yazım bana düşüncelerimi, deneyimlerimi ve şüphelerimi ayıklayıp kelimelere dökme ve okuyuculara günlük öğrenci ve hastane hayatını anlatma fırsatı verdi. Hikayelerimde hastaların ya da doktorların kendilerini görüp göremediklerini sık sık merak ediyordum.

Berlin'de en çok tartışılan pozisyonlardan birine başvurun

Yaz aylarında üçüncü devlet sınavına girip doktora tezimi teslim edeceğim. Siemens ve ben Berlin'de hararetle tartışılan pozisyonlara başvuracağız. Her şey yolunda giderse bu yıl doktor olarak çalışmaya devam edeceğim. Her ne kadar bu köşeyi yazmayı özlesem de işime odaklanabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Noel'den kısa bir süre önce atriyal fibrilasyonu olan bir hasta acil servise başvurdu. Tıbbi geçmişini bana anlattırdım, muayene ettim ve sonuçlarımı sorumlu doktorla paylaşmak istedim ama kendisi iki hastayla meşguldü.

Adam ve karısına, “Devam etmeden önce doktoru biraz beklememiz gerekiyor” diye açıkladım.

“Sen de gerçek bir doktora benziyorsun” dedi.

Gülümsedim. Ve belki de ilk kez kendimi de doktor gibi hissettiğimi fark ettim.