Bu soru tekrar tekrar incelendi ve bazen çok farklı sonuçlar elde edildi: Günde bir yudum alkol sağlıklı mıdır, değil midir? European Heart Journal'da sunulan bir araştırmaya göre şarap, küçük miktarlarda ve belirli açılardan sağlıklı olabilir. Ancak bu etkinin aslında şaraptan mı yoksa başka faktörlerden mi kaynaklandığı tartışmalıdır.
Araştırma sonuçlarına göre, günde yarım bardaktan bir kadehe kadar şarap içmek, özellikle kalp-damar hastalıkları riski taşıyan yaşlılarda, alkolden uzak durmaya kıyasla neredeyse beş yıl boyunca kalp krizi ve felç riskini yaklaşık yarı yarıya azaltıyor. Daha büyük miktarlarda koruyucu etki ortadan kalktı.
Münih'teki Alman Kalp Merkezi Kalp ve Dolaşım Hastalıkları Kliniği müdürü Heribert Schunkert, sonucun tamamen makul olduğunu düşünüyor. Araştırmaya dahil olmayan uzman, “Birçok araştırma, az miktarda şarap tüketen kişilerin kalp sorunlarının daha az olduğunu gösteriyor” dedi. “Fakat bu mutlaka koruyucu etkinin asıl nedeninin bu olduğu anlamına gelmez.”
Ölçülü şarap içen kişilerin başka ortak noktaları da olabilir: Örneğin mevcut çalışmada diğer katılımcılara göre daha uzun eğitim almışlar. Alman Kalp Vakfı başkan yardımcısı Schunkert, genetik faktörlerin de insanların alkol tüketimini etkileyebileceğini açıkladı. Ayrıca çalışmada gösterilen koruyucu etki kalp-damar hastalıkları için geçerli ancak diğer sağlık riskleri için geçerli değil. Araştırmaya göre doktor, kimseye her gün yarım bardak şarap içilmesini tavsiye etmeyeceğini söyledi.
Araştırmada, Barselona Üniversite Hastanesi'nden Ramon Estruch liderliğindeki ekip, zeytinyağı, sebze, meyve, kuruyemiş ve balık açısından zengin bir Akdeniz diyetinin, kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan yaşlıların sağlığı üzerindeki etkisini inceledi. . 1.200'den fazla katılımcının yüksek tansiyonu, yüksek kan lipid düzeyleri, aşırı kilosu, diyabeti 2 vardı veya sigara içiyordu.
Başlangıçta yaş ortalaması 68 olan kadın ve erkekler sadece beslenmeleri hakkında bilgi vermekle kalmadı. Ekip ayrıca çalışmanın başında ve sonuna doğru idrarlarındaki tartarik asit içeriğini de ölçtü. Bu, önceki beş ila altı gün içindeki üzüm ve şarap tüketimi hakkında bilgi sağlar. Ortalama 4,8 yıllık bir süre boyunca ekip, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere 685 kardiyovasküler hastalık vakası kaydetti.
Grup, Akdeniz diyetine ek olarak her gün yarım bardaktan bir kadehe kadar şarap içen katılımcılar için bu riskin, alkolden tamamen uzak duran kişilere göre yarı yarıya daha fazla olduğunu yazıyor. Birden fazla bardak tüketirseniz etkisi ortadan kaybolmuştur. Kadınlarda ise koruyucu etki, erkeklere kıyasla şarap miktarının yalnızca yarısı kadardı.
Araştırmacılar hesaplamalarında diğer risk faktörlerini de dikkate aldılar ancak koruyucu etkiyi mutlaka şarap tüketimine bağlayamayacaklarını da kabul ediyorlar. Sonuç aynı zamanda Akdeniz diyetini uygulayan ve kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan yaşlılara dayanmaktadır ve diğer nüfus grupları için geçerli değildir.
Dergideki bir yorumda, Pozzilli'deki İtalyan Istituto Neurologico Mediterraneo'dan Giovanni de Gaetano liderliğindeki bir grup, çalışmanın şarap ve sağlık arasındaki karmaşık ilişkinin anlaşılmasına yönelik ileri bir adım olduğunu yazıyor. Ancak alkol tüketimini çevreleyen pek çok durumu kaydetmedi, bu da alkolün önemini sınırlıyor.
Sadece Temmuz ayında, “Alkol ve Uyuşturucu Araştırmaları Dergisi”nde düzinelerce çalışmanın analizi, alkolün küçük miktarlarda bile sağlıklı olmadığını gösterdi. Ekim ayında yayınlanan bir görüş belgesinde Alman Beslenme Derneği (DGE) de hiç alkol içilmemesini tavsiye ediyor. Güvenli tüketim için potansiyel olarak sağlığı geliştiren ve güvenli miktarda alkol yoktur. “Bu nedenle DGE alkollü içeceklerden kaçınılmasını öneriyor.”
Araştırma sonuçlarına göre, günde yarım bardaktan bir kadehe kadar şarap içmek, özellikle kalp-damar hastalıkları riski taşıyan yaşlılarda, alkolden uzak durmaya kıyasla neredeyse beş yıl boyunca kalp krizi ve felç riskini yaklaşık yarı yarıya azaltıyor. Daha büyük miktarlarda koruyucu etki ortadan kalktı.
Münih'teki Alman Kalp Merkezi Kalp ve Dolaşım Hastalıkları Kliniği müdürü Heribert Schunkert, sonucun tamamen makul olduğunu düşünüyor. Araştırmaya dahil olmayan uzman, “Birçok araştırma, az miktarda şarap tüketen kişilerin kalp sorunlarının daha az olduğunu gösteriyor” dedi. “Fakat bu mutlaka koruyucu etkinin asıl nedeninin bu olduğu anlamına gelmez.”
Ölçülü şarap içen kişilerin başka ortak noktaları da olabilir: Örneğin mevcut çalışmada diğer katılımcılara göre daha uzun eğitim almışlar. Alman Kalp Vakfı başkan yardımcısı Schunkert, genetik faktörlerin de insanların alkol tüketimini etkileyebileceğini açıkladı. Ayrıca çalışmada gösterilen koruyucu etki kalp-damar hastalıkları için geçerli ancak diğer sağlık riskleri için geçerli değil. Araştırmaya göre doktor, kimseye her gün yarım bardak şarap içilmesini tavsiye etmeyeceğini söyledi.
Araştırmada, Barselona Üniversite Hastanesi'nden Ramon Estruch liderliğindeki ekip, zeytinyağı, sebze, meyve, kuruyemiş ve balık açısından zengin bir Akdeniz diyetinin, kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan yaşlıların sağlığı üzerindeki etkisini inceledi. . 1.200'den fazla katılımcının yüksek tansiyonu, yüksek kan lipid düzeyleri, aşırı kilosu, diyabeti 2 vardı veya sigara içiyordu.
Başlangıçta yaş ortalaması 68 olan kadın ve erkekler sadece beslenmeleri hakkında bilgi vermekle kalmadı. Ekip ayrıca çalışmanın başında ve sonuna doğru idrarlarındaki tartarik asit içeriğini de ölçtü. Bu, önceki beş ila altı gün içindeki üzüm ve şarap tüketimi hakkında bilgi sağlar. Ortalama 4,8 yıllık bir süre boyunca ekip, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere 685 kardiyovasküler hastalık vakası kaydetti.
Grup, Akdeniz diyetine ek olarak her gün yarım bardaktan bir kadehe kadar şarap içen katılımcılar için bu riskin, alkolden tamamen uzak duran kişilere göre yarı yarıya daha fazla olduğunu yazıyor. Birden fazla bardak tüketirseniz etkisi ortadan kaybolmuştur. Kadınlarda ise koruyucu etki, erkeklere kıyasla şarap miktarının yalnızca yarısı kadardı.
Araştırmacılar hesaplamalarında diğer risk faktörlerini de dikkate aldılar ancak koruyucu etkiyi mutlaka şarap tüketimine bağlayamayacaklarını da kabul ediyorlar. Sonuç aynı zamanda Akdeniz diyetini uygulayan ve kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan yaşlılara dayanmaktadır ve diğer nüfus grupları için geçerli değildir.
Dergideki bir yorumda, Pozzilli'deki İtalyan Istituto Neurologico Mediterraneo'dan Giovanni de Gaetano liderliğindeki bir grup, çalışmanın şarap ve sağlık arasındaki karmaşık ilişkinin anlaşılmasına yönelik ileri bir adım olduğunu yazıyor. Ancak alkol tüketimini çevreleyen pek çok durumu kaydetmedi, bu da alkolün önemini sınırlıyor.
Sadece Temmuz ayında, “Alkol ve Uyuşturucu Araştırmaları Dergisi”nde düzinelerce çalışmanın analizi, alkolün küçük miktarlarda bile sağlıklı olmadığını gösterdi. Ekim ayında yayınlanan bir görüş belgesinde Alman Beslenme Derneği (DGE) de hiç alkol içilmemesini tavsiye ediyor. Güvenli tüketim için potansiyel olarak sağlığı geliştiren ve güvenli miktarda alkol yoktur. “Bu nedenle DGE alkollü içeceklerden kaçınılmasını öneriyor.”