Herkes otomatik olarak bağışçı mı olmalı? ona karşıyım

oburefe

Member
İtiraf etmeliyim ki, politik ve hükümetsel aşırılıklara giderek daha fazla alerjim olmaya başlıyor. Özellikle vücudumu etkilediklerinde. Organ bağışı kampanyası da bunlardan biri. Bu nedenle, hafta başında Federal Meclis'teki partiler arası bir grup tarafından tekrar önerilen ve Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın (SPD) da desteklediği sözde çelişkili çözüme karşıyım.

Her şey Corona ile başlamadı. Jens Spahn (CDU), Sağlık Bakanı olarak pandemiden önce Almanya'da organ bağışını teşvik etmeye çalışmıştı. O dönemde çelişkili çözümün lehinde çok açık bir şekilde konuşmuştu. Bu, bu otomatizme itiraz etmedikleri sürece bu ülkenin tüm vatandaşlarının potansiyel organ bağışçısı olacağı anlamına geliyor.

Bedenim de düşüncelerim gibi bana ait

Bunu temelde yanlış buluyorum. Bedenim bana ait, devlete ya da topluma değil. Tıpkı düşüncelerim gibi. Sallanacak bir şey yok. Devlet vatandaşını varlık olarak görüyorsa sorun var demektir.

Evet, Almanya'yı diğer ülkelerle karşılaştırırsanız ve bağış yapma isteğini, organ bağışı bekleyen kaç hastayla karşılaştırırsanız, Almanya'da çok az sayıda donör organ var. Geçen yıl 8.700 kadar hasta organ bağışı için bekleme listesindeydi ve neredeyse 3.000 organ nakledildi.

Ama neden bu? Bunun kısmen sağlık sistemine olan güvenin uzun yıllardan beri kaybedilmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bunda siyasetin de suçu var. Diğer şeylerin yanı sıra, vaka başına sabit oranlar yoluyla, hastaneler içindeki acımasız ticari rekabet yoluyla, gereksiz operasyonlar için sahte teşvikler yoluyla, aşırı sağlık sigortası sorumlulukları ve müşteri politikaları yoluyla, devlet tarafından sübvanse edilen bir sistemin yaratılmasına yardımcı oldu. inanılmaz miktarda para ve bazen anlaşılmaz derecede karmaşıktı, her zaman gözden kaçırılan en önemli faktör olan hasta: hasta.

Çok az bağışın nedeni? Sağlık sistemi güvenini kaybetti

Pek çok insan ya kendi hastalıkları ya da akrabaları aracılığıyla bu hastalıkla tanışmıştır. Sağlık sektörünün üst düzey liderlerini çarşambadan cumaya Berlin'de bir araya getiren Başkent Sağlık Kongresi'nde bile bir Verdi temsilcisi podyumda yakınlarının artık hastaneye yalnız gitmesine izin vermeyeceğini söyledi. Hiçbir şeyin ters gitmediğinden emin olmak için birinin her zaman orada olması gerekir. Sadece bunu doğrulayabilirim.

Peki hepimiz ölüm saatimizde en içteki varlığımızı bu sisteme mi emanet etmeliyiz? Ve olası beyin ölümü kararının, organlarımı bekleyen hastayı düşünerek verilmeyeceğine güvenebilir miyim? Artık ölen bir kişiden organ alınmıyor. Bunun için hala hayatta olman gerekiyor; sadece beyninin ölmüş olması gerekiyor. Elbette bu kararı kendiniz vermiyorsunuz.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Çok üzgünüm ama hayatımda çok fazla doktorun kötü kararlar verdiğini gördüm. Her iki annem ve babamın da ciddi bakıma ihtiyaçları var ya da öyleydi, bu yüzden son 17 yılda çeşitli şehirlerdeki çok sayıda Alman hastanesi hakkında sahip olmayı tercih etmeyeceğim bilgiler edindim. Ve bu sadece benim kişisel deneyimim. Diğer akrabalar ve hastalar da benzer şeyleri bildiriyor.

Herkes dayanışmayla ilgili iyi deneyimler yaşamadı

Ve bu bizi Corona'ya bile götürmüyor. Pandemi sırasında -kuşkusuz büyük bir panikle, bilinmeyen bir hastalık ve koğuşlarda çok sayıda ölümle karşı karşıyayken- sağlıklı insanlar olarak rekor düzeyde geliştirilen tıbbi tedaviyi görmek istemeyen insanlarla nasıl başa çıkıldı? zaman, bu yine tamamen farklı bir sayfada duruyor. Aşılanmamış kişilerin tedavisinin reddedilmesi, hastalık maaşlarının kesilmesi ve toplumdan dışlanması yönünde açıkça çağrıda bulunan politikacılar, yetkililer ve hatta doktorlar vardı ki bu bazı durumlarda fiilen uygulandı.

Artık tıbbın, siyasetin ve toplumun en ağır aşılara maruz kalmış insanlarla bile nasıl başa çıktığını ve aşı yoluyla ifade ettikleri dayanışmanın artık onlardan esirgendiğini gördüğünüzde, bugün kim ciddi bir şekilde dayanışmayı tartışmak ister?

Her halükarda sözde ölüm sonrası organ bağışı sorunu bazı aktörler tarafından biraz abartılıyor gibi geliyor bana, çünkü hastaların büyük çoğunluğu hayattayken de bağışlanabilecek bir böbreği bekliyor. 2023 yılı sonunda toplam 6 bin 513 hasta bulunurken, 871 hasta karaciğer, 690 hasta kalp, 325 hasta akciğer ve 317 hasta ise yeni pankreas umutları taşıyordu.

Elbette acilen organ bağışı ümit eden ağır hasta hastaları anlıyorum. Senin adına çok üzülüyorum ve bu çaresiz durumdaki herkese ihtiyaç duydukları yardımı diliyorum. Akrabalarınızın ölümcül hasta olmasının nasıl bir his olduğunu çok iyi biliyorum ve bu tür durumlarda çoğu zaman her türlü çabayı gösterirsiniz. Birkaç yıl önce bir anaokulu arkadaşım, daha önce bulunan (!) donör böbreğinin artık kendisine zamanında implante edilememesi nedeniyle hayatını kaybetti. 40'lı yaşlarının başında.

Organ bağışı kayıtları güzel bir şey

Hala düşünüyorum: Organ bağışı hakkı yoktur. Etkilenen hastalar genellikle bunu tam olarak bilirler. Bu nedenle politikacıların tüm Almanları otomatik olarak bağışçıya dönüştürme hakları yok. Bu prensiple alakalı.

Çünkü ölüm sürecinde organlarınızı başkalarına vermek isteyip istemediğiniz, hiçbir hileden, vurgunculuktan veya başka teşviklerden etkilenmeyen, tamamen gönüllü bir karar olmalıdır.

Ölümüm sırasında karnımın deşilmeyeceğini iddia etmeme gerek yok. Bu söylememize gerek yok. Bunu istediğimi açıkça yazılı olarak belirtmediğim sürece.

İnternetteki tartışmaya bakarsanız, ölümden sonra zaten organlarıyla ne yapacaklarını bilemeyecekleri için organlarını aktarmak isteyen yeterince insan var gibi görünüyor. Devam etmek! Gönüllü bağışçı kartı herkese açıktır. Bu dileğinizi (zaten ölüm sürecinde çoğu zaman bunalmış olan) aileye yazılı olarak da iletebilirsiniz. Artık organ bağışı kayıtları var, bu da güzel. Gönüllülüğün sınırı yoktur.

Peki siyaset ve tıp, vatandaşlardan daha fazla talepte bulunmadan önce vatandaşların özerkliğine böylesine ciddi müdahaleler için gereken güveni yeniden tesis etse nasıl olurdu? Bu bir başlangıç olacak.